FYI.

This story is over 5 years old.

nieuws

Het Pentagon waarschuwt al jaren voor de impact van klimaatveranderingen, maar er wordt niet geluisterd

Amerikaanse politici geloven niet dat klimaatverandering echt bedreigend is.

Een stijgende zeespiegel, warmere temperaturen, enorm wisselende neerslagpatronen en toenemend extreem weer zullen waarschijnlijk wereldwijde instabiliteit, honger en armoede verergeren. Deze gebeurtenissen kunnen leiden tot een acuut voedsel- en watertekort, een explosie van wereldwijde ziektes, stromen vluchtelingen en vuurzeeën die over natuurlijke voedselbronnen razen. Dit zou gezien moeten worden als een directe dreiging voor de veiligheid van Amerika, en de rest van de wereld.

Advertentie

Dit zijn de sobere thema’s van een nieuw rapport over klimaatveranderingen; niet geschreven door wetenschappers of milieuactivisten, maar door personeel van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

“Het verdwijnen van gletsjers zal watervoorzieningen overal op dit halfrond belasten,” zegt secretaris Chuck Hagel van het ministerie van Defensie tijdens zijn bezoek aan Arequipa in Peru, bij een conferentie voor al zijn Amerikaanse collega’s. “De verwoesting door extreme orkanen laten de eerste tekenen van instabiliteit zien. Droogte en mislukte oogsten kunnen miljoenen mensen hulpeloos maken en een massamigratie veroorzaken.”

DeClimate Change Adaption Roadmap werd in 2014 uitgebracht tijdens het bezoek van secretaris Hagel aan Peru. Het rapport stelt een aantal stappen voor die het Amerikaanse leger zou moeten nemen om de impact van klimaatverandering te kunnen herkennen en inplannen. Het rapport kwam uit nadat NASA aankondigde dat september 2014 de warmste maand ooit geregistreerd was. Het lijkt erop dat 2014 het warmste jaar wordt sinds het begin van die registraties.

“Voor het eerst houdt het ministerie van Defensie zich werkelijk bezig met de gevolgen van klimaatverandering, vooral op het gebied van anticiperen op een nieuwe wereldwijde dreiging,” vertelt Andrew Holland, hoofd van het onderzoek naar energie en klimaat bij het American Security Project.

Volgens Holland is het rapport niet echt revolutionair. Het Pentagon is al jaren bezig met schattingen van de impact van klimaatveranderingen. Het onderzoek is vooral vernieuwend doordat klimaatveranderingen voor het eerst worden gezien als een zorg voor de nationale veiligheid. Iets dat op dit moment besproken zou moeten worden, in plaats van in de verre toekomst. De documenten laten daarnaast zien dat klimaatverandering niet alleen risicovol is voor het leger, maar voor de gehele bevolking.

Advertentie

Het valt nog te bezien wat voor invloed het rapport zal hebben op de Amerikaanse politiek. In veel gevallen worden adviezen van het Pentagon opgevolgd, maar het geadviseerde beleid voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, of het voorbereiden op een stijgende oceaanspiegel door warmere temperaturen, zijn nog niet toegepast.

Francesco Femia, de co-directeur bij het Centrum voor Klimaat en Veiligheid, zei tegen VICE News: “Het is voor het leger geen politieke kwestie. Hopelijk zal dat te zien zijn in hoe beleidsmakers het probleem aanpakken.”

Ook Sheldon Whitehoud, de senator van Rhode Island is het daar mee eens. Hij is eveneens medevoorzitter van de Bicameral-werkgroep over klimaatverandering, en hij is openlijk voorstander van federale acties tegen klimaatverandering.

“Het leger waarschuwt al jaren voor de serieuze dreiging van klimaatverandering voor onze nationale veiligheid,” zegt senator Whitehouse tegen VICE News. “De roadmap van het leger biedt de Republikeinen in het congres die het klimaatprobleem negeren of ontkennen, de mogelijkheid om hun prioriteiten bij te stellen. Het is vrij simpel: vertrouwen ze de grote vervuilers of vertrouwen ze ons leger, dat heeft gezworen ons te beschermen?”

Volgens Holland zal het rapport van het Pentagon geen snelle, grote politieke veranderingen teweeg brengen. Er zijn echter wel steeds meer militairen die naar buiten komen en hun zorgen uiten over klimaatveranderingen, wat wel een impact heeft op sceptici.

“De politiek rondom klimaatverandering is op dit moment heel raar,” zegt Holland. “Je zou zeggen dat wanneer echte, gecrediteerde, nationale veiligheidsinstellingen hun zorgen uiten over klimaatveranderingen, daar wel naar geluisterd zou worden. Maar ik weet gewoon niet of het wel binnenkomt bij politici en beleidsmakers.”

“Voor hen,” voegt hij toe, “zijn klimaatveranderingen nog steeds een energieprobleem, in plaats van een nationaal veiligheidsprobleem.”